Nyheter Om serien Avsnittsguide Mysterier Media Galleri Extra Webb Forum
Mysterier: information och ledtrådar
Här hittar du information och ledtrådar om de olika mysterierna i serien. I menyn till höger kan du välja bland mysterierna för de olika säsongerna. All text här sträcker sig enbart så långt som avsnitten på SVT.
Mysterier säsong 3
Mysterierna i säsong 3 ser lite annorlunda ut jämfört med tidigare säsonger, det finns inga stora säsongsmysterium utan mindre mysterier som istället spänner över ett visst antal avsnitt. Första mysteriet handlar om våltäkterna på Hearst, ett mysterium som först dök upp säsong 2 och som Veronica nu försöker lösa.

Vem är skyldig till våldtäkterna på Hearst?
Status: Uppklarat mysterium

Mysteriet med våldtäkterna på Hearst började när Veronica och Wallace besökte Hearst första gången och Veronica uppdagade att det redan fanns två offer, Dawn och Stacy, för våldtäktsmannen som drogar sina offer och dessutom rakar av dem allt hår på huvudet. Sen dess har har ytterligare ett offer, Nancy, blivit utsatt för en våldtäkt och precis när höstterminen på Hearst startat blir Parker, Macs nya rumskompus, nästa offer. Det femte offret blir Claire, som är medlem i Lilith House, en feministisk grupp på campus.

Veronica friande Troy Vandergraff från misstankarna att han våldtagit Stacy när det kom fram att hon inte var det första offret. När det första offret, Dawn, våldtogs befann sig Troy långt bort från Neptune på östkusten. Utöver det har Veronica inga starka ledtrådar ännu. Det verkar finns en hel del motsättningar på campus mellan de grekiska föreningarna och de som vill ha bort dem, som feministgruppen Lilith House och redaktören för Hearst Free Press, men om eller hur det spelar in med våltäkterna finns det heller inga bevis på.

Läs mer om ledtrådarna om vem som kan vara skyldig till våldtäkterna nedan och diskutera i forumet.

Ledtrådar om våltäkterna på Hearst
I avsnitten presenteras ledtrådar om våltäkterna på Hearst, här nedan kan du läsa en sammanfattning om de viktiga detaljer som händer angående mysteriet i de olika avsnitten.
216 - The Rapes of Graff
En månad före Veronica besöker Hearst inträffar den första våltäkten på skolan. Offret är Dawn, en student från Hawaii. Under "Lär känna Hearst"-helgen blir Stacy Wells offer nummer två, hon blir drogad och våldtagen på sitt rum och får även håret avrakat.
Stacy lämnade en fest på campus tillsammans med Troy, enligt Troy hände inget mellan dem. När Stacy mådde dåligt hjälpte han henne i säng och lämnade sen rummet. Veronica bevisar att Troy talar sanning när det kommer fram att Stacy är offer nummer två och när Dawn blev våldtagen befann sig Troy på östkusten, långt bort från Hearst College. Men vem som egentlig är skyldig framkommer inte.
En skillnad mellan Dawn och Stacy var att Stacy fick en låda med hår lämnat utanför sin dörr efter våldtäkten, något som inte hände Dawn. Men Veronica bevisar att håret inte tillhör Stacy utan lämnades där av Pi Sigma-medlmen Gordon Peters som fick allt sitt hår avrakat som straff av föreningen när han inte lyckades få Stacy i säng.
Efter att Veronica avslöjade det poängsystem Pi Sigma-föreningen har för att få tjejer i säng får föreningen en termins avstängning från fester och sporter på skolan. Det framkommer också att Chip, också känd som Ice Man i föreningen, fått sin höga poäng för att ha haft sex med dekanus O'Dells fru.
301 - Welcome Wagon
Nancy, offer nummer tre, blev utsatt för våldtäkten precis före höstterminen på Hearst börjde och hon fick precis som tidigare offer sitt hår på huvudet avrakat. Tillsammans med Fern organiserar Nancy nu "Take Back the Night"-demonstrationer på campus och vill få det grekiska systemet med föreningar på skolan nedlagt, något som är väldigt opopulärt bland Pi Sigma-medlemar som saboterar demonstrationen med hjälp av Dick Casablancas.
Parker, Macs nya rumskompis, blir det fjärde offret för våldtäktsmannen. Enligt Mac är hon väldigt utåtgående och har träffat en ny kille varje kväll sedan skolan började. Parker har också fångat Dicks intresse, han kommer och knackar på hennes dörr (när hon inte är där) men jagas bort från korridoren av den ansvariga RA:n (resident advisor). Hon verkar även ha fångat andras intresse då hennes whiteboard på dörren är full av klotter från olika personer. En fras på tavlan är "what the frak", från serien Battlestar Galactica, en fras som killarnas RA Moe använder för att försöka sluta svära.
Kvällen för Parkers våldtäkt hade Mac glömt de biobiljetter hon och Veronica skulle ha inne i rummet och hon vågar inte gå in för Parker är där med någon kille. Veronica smyger in för att hämta dem och misstänker inte att det är en våldtäkt utan att Parker är med på det. När Veronica kommer in i rummet är radion på, Hearsts egen radiostation KRFF och programmet Club Flush, och hon hör ljud från Parkers säng, men inget i rummet får henne att reagera. När Veronica och Mac kommer tillbaka från sin utekväll är det mörkt och tyst i rummet, Veronica sover över på soffan, och nästa morgon vaknar de till Parkers skrik när hon upptäcker att hon fått allt sitt hår avrakat och blivit våldtagen.
Nancy hävdar att hon är det femte offret för våldtäktsmannen, vilket skulle betyda att det finns fler som inte vågar träda fram.
Dick kommer till Logans hotellrum och är väldigt upprörd. Han säger att han gjort något hemskt.
302 - My Big Fat Greek Rush Week
Parker minns inget från kvällen före när hon intervjuas av polisen, det sista hon minns är att hon var på en fest på Zeta Theta Beta-föreningen som en del av Rush Week. Veronica säger att hon hörde ett buzz-ljud när hon kom in i rummet för att hämta biobiljetterna, men antog att det var en vibrator, pga Parkers rykte för att vara med en ny kille varje kväll drog hon inte slutsatsen att det kunde vara en rakapparat, men hon kan ange ungefär när våldtäkten skedde. Klockan var 23:45 när hon gick in för att hämta biljetterna.
Nish, redaktören för Hearst Free Press, har som agenda att få slut på det grekiska systemet med föreningar på skolan. Nish har också väldigt kort hår. Enligt henne har hon fyra källor som hävdar att de som ansöker till Zeta Theta Beta alla serveras mycket alkohol, blir tagna till ett hemligt rum och där måste klä av sig för att killarna i Pi Sigma-föreningen ska kunna kolla på dem genom en gömd spegelvägg, men Veronica hittar inga bevis för detta. Däremot tar Zeta Theta Beta-systrarna hand om all potentiella medlemmars handväskor när de kommer till huset så de kan få tag på deras rumsnycklar för att kunna lämna inbjudningskort till de som får fortsätta antagningsprocessen.
På campus finns gruppen "Safe Ride Home" som har små bilar att hjälpa kvinnliga elever hem på kvällarna. Gruppen består av frivillga och några som brukar hjälpa till är Fern som hjälper till att organisera Take Back the Night-demonstrationer, Moe, killarnas RA i Vincent Hall, och Teri Wells, RA för Clark Hall och som möjligen kan vara en släkting till Stacy Wells (offer nummer två). Kvällen Parker blev våldtagen fick hon skjuts hem till korridorsrummet av Moe och Teri. De hjälpte henne till rummet och gick sen därifrån, deras historier stämmer överrens och Teri var med Moe tills midnatt.
Zeta Theta Beta-föreningen har övervakningskameror installerade, men det visar sig vara föreningens husmor Karen som bevakar det hemliga rum med cannabis hon odlar av medicinska skäl. Däremot kommer Veronica fram till att Chip Diller, Pi Sigmas ledare, alltid verkar vara i närheten när våldtäkterna inträffar. Hon har också gjort en karta på datorn och märkt ut var de fyra våldtäkterna har inträffat.
Dick är redan medlem i Pi Sigma och behöver inte ansöka om medlemsskap pga att någon från hans familj tidigare varit medlem där tidigare.
303 - Wichita Linebacker
Lilith House, en grupp för feminisktiska rättigheter på campus, protesterar mot våldtäkterna och att inget görs för att stoppa dem genom att strippa på läktarna under en fotbollsmatch. Som en del av protesten har de med sig en banner där det står "We go to Hearst. Go ahead. RAPE US." och en bild på deras protest hamnar i Hearst Free Press.
En annan tidning på campus, The Lampoon, gör sig lustiga över protesten från Lilith House och publicerar en liknande bild fast med killar och en banner som istället säger "No Thanks. (Except maybe the blonde in the middle)". Tidningarna hamnar i bråk hos dekanus O'Dell medan Veronica är där och senare under ett radioprogram med Piz där tidigarna bjudits in för att debattera får Fern ett sms att Claire, "the blonde in the middle", har blivit våldtagen.
Larry, en konstnär som bor off-campus, kunde utan problem komma och gå från sin fd flickväns (Trish) korridorsrum. Trish bor i samma korridor som Parker. Larrys rumskompis, Alan, verkar vara en stamkund i det olagliga kasino Mercer Hayes har i sitt korridorsrum.

(resten av avsnitten kommer senare)


» Diskutera mysteriet i forumet
 
Mysterier
» Säsong 1 (2004-2005)
» Säsong 2 (2005-2006)
» Säsong 3 (2006-2007)
Säsong 1
Säsong 2
Säsong 3
Kalender
7 feb: Repris av säsong 3 börjar på SVT2 (301)
14 feb: Avsnitt 302 på SVT2
18 feb: Säsong 3 på DVD med svensk text
21 feb: Avsnitt 303 på SVT2
28 feb: Avsnitt 304 på SVT2
7 mars: Avsnitt 305 på SVT2
14 mars: Avsnitt 306 på SVT2

Har du tips på någon kommande VM-händelse? Skicka ett mail.
Forum
VM.se är en del av Tv-land där du hittar ett stort forum att diskutera Veronica Mars med andra fans.
» Veronica Mars-forumet
Kontakt
E-post:
Eller skriv en kommentar på:
» Meddelandetavlan