Nyheter Om serien Avsnittsguide Mysterier Media Galleri Extra Webb Forum
Mysterier: information och ledtrådar
Här hittar du information och ledtrådar om de olika mysterierna i serien. I menyn till höger kan du välja bland mysterierna för de olika säsongerna. All text här sträcker sig enbart så långt som avsnitten på SVT.
Vem kraschade skolbussen?
Status: Uppklarat mysterium

"This is Neptune. Nothing happens accidentally."

Elever som läser journalistik på Neptune High skulle på studiebesök till stadens baseballstadion, men på vägen hem händer en olycka. Bussen har kört av vägen och störtat ned i havet med sex elever plus journalistikläraren och chauffören ombord. Den enda som överlevde kraschen är Meg och hon ligger nu medvetlös på sjukhus.

Veronica var inte ombord på bussen, när de på hemvägen stannade på en bensinstation träffade hon på Weevil och missade när bussen åkte iväg. Det fanns fler elever som inte befann sig på bussen på vägen tillbaka från stadion, alla 09:or, utom Meg, hade skaffat en limousin efter att det klagats på att bussen luktade illa. Limousinen körde precis bakom skolbussen och blev vittne till olyckan. Bussen ska inte ha bromsat in, trots skyltar om att det var ett vägarbetsområde, och den körde rakt över stupet.

Är det en olycka? Veronica tror inte på det: "This is Neptune. Nothing happens accidentally.", och när busschauffören anklagas för att med flit kört övet stupet för att begår självmord hittar Veronica bevis för att det inte är så. Men sheriff Lamb vägrar lyssna på bevisen och säger att fallet är avslutat, det var busschaufförens fel, men vad var det då egentligen som hände?

En död man hittas på stranden med Veronicas namn skrivet i handen och Veronica upptäcker att den döde mannen, Curly, kände Aaron Echolls och att han var en stuntcoordinator för en film Aaron medverkade i på 80-talet. I filmen kör en låntradare av en bro. Veronica tror busskraschen var menad för henne.

Det örhänge som hittades vid motorcykelbaren Curly senast sågs vid tillhör Weevil och när Veronica konfronterar honom om det berättar han om ett anonymt telefonsamtal han fick den 24 september. Uppringaren berättade att Moran hade hyrts in av maffiarelatade Fighting Fitzpatricks för att krascha bussen och döda Cervando pga av ett par tusen dollar. Weevil tror inte att det är sant, Fitzpatricks hade löst ett sånt problem genom att slå Cervando med ett brännbollsträ. Varför skulle någon ringa och berätta det för Weevil? Är det ett villospår och isåfall ett villospår från vad?

Veronica spårar telefonsamtalet till familjen Echolls hus, men Logan säger att han inte vet vem Curly Moran är. Kvällen telefonsamtalet gjordes hade han dessutom en fest, det var många personer på festen och inte bara 09:or, Weevils gäng kom oinbjudna och sen kom sheriff Lamb och andra poliser för att bryta upp festen. Det är oklart vem som har haft tillgång till telefonen för att kunna ringa samtalet till Weevil.

Det visar sig finnas ett inspelat telefonsamtal från en av de omkomna eleverna från precis före bussen kraschade och det låter som något exploderar och efter det kör bussen av vägen. Keith lämnar över de nya bevisen till Lamb för analys, men hur intresserad är Lamb av att lösa fallet? Den kraschade bussen har plockats upp från havet för undersökning, men när Keith bryter sig in för att själv undersöka den hittar han en död råtta fasttejpad under ett av sätena, något som tyder på att bussen inte undersökts speciellt noga. Kan den döda råttan vara orsaken till lukten Dick klagade på? Veronica tror råttan är menad som ett meddelande till henne (rat = tjallare), men Keith utesluter inte att råttan kan ha haft annat syfte.

Meg vaknade från sin koma men hade inget att berätta om busskraschen och nu är även hon död. Alla ombord på bussen när den kraschade är nu döda.

Sheriff Lamb arresterar Terrence Cook och tror han är skyldig till busskraschen. Terrence befann sig på baseballarenan och skulle kunnat haft tillfälle att sabotera bussen, Lambs teori är att han planterade bomben ombord på bussen och detonerade den senare med en mobil. Terrence var också iblandad med journalismläraren Leslie Dumbass, Terrence säger att han blev utpressad av henne, hennes död är då något han tjänar på. Keith hittar bevis att Terrence inte kunde ha detonerat bomben, men sen hittar Veronica sprängmaterial i en hangar där Terrence har sina bilar och sprängämnena visar sig vara av samma sort som orsakade busskraschen. Terrence anhålls i sin frånvaro och grips senare när han försöker bryta sig in i familjen Dumass hus i San Fransisco.

Det gamla Shark Field-arenan ska demoleras och sprängämnen (C4) finns på arenan inför händelsen och det verkar lätt att komma åt. Danny Boyd, en av Fitzpatricks, arbetar med sprängningen av arenan. Arenan ska demoleras och Woody Goodman vill inte se att några förseningar sker, Fizpatricks använder sprängningen för att samtidigt göra sig av med Thumoer. Woodys kampanj att göra om Neptune har även vissa motståndare, bland annat prästen Patrick Fizpatrick. Med posten får Woodys en smygfilmad video på hans familj i hans hus, först ber han Keith undersöka vad som pågår, men när det visar sig att det inte verkar ha med kampanjen för Neptune att göra vill han ha tillbaka filmen från Keith och ljuger om varför det inte är nödvändigt att inte undersöka längre.

När Weevil slogs med Curly avslöjade Curly att han inte var skyldig till busskraschen men att han visste vem som var det. Innan Weevil kunde få reda på mer jagades han bort av ett potentiellt vittne till händelsen. Curly var fortfarande vid liv då Weevil lämnade honom.

Anledningen till att Weevil följde efter skolbussen dagen den krashade var pga att han var orolig för Cervando, Liam Fitzpatrick var ute efter honom. Bara minuter före busskraschen ringede Woody till Gia för att kolla var hon var, och precis före busskraschen såg Gia en grön Barracuda köra förbi dem på vägen. I bilen fanns Liam Fitzpatrick. Kendall visar sig inte vara den hon utger sig för att vara och hon är dessutom bra bekant med Fitzpatricks. Den livsförsäkring som Mr Casablancas tagit ut för sina söner stod skiven på Kendall, om både Dick och Beaver dog skulle hon får en stor summa pengar.

Leonard Lobo ger Terrence Cook ett alibi för tiden för busskraschen, men det visar sig att han ljuger och är enbart ute efter att få Terrence att betala tillbaka de pengar han är skyldig Lobo.

Lucky har något otalt med Woody Goodman, han förföljer Gia, skickar smygfilmade videos till familjen Goodman och även många mail till Woody. När Veronica undersöker Woodys mailkonto hittar hon ett hotande mail med en bifogad ljudfil. På ljudfilen hörs två killar prata om att de ska avslöja vad Woody gjort och Veronica lyckas identifiera de två som pratar att vara Peter Ferrer och Marcos Oliveres, två av eleverna som dog i busskraschen. Ljudfilen verkar också vara editerad så en tredje röst inte hörs. Lucky spelade också i baseballaget Sharks, samma som Peter och Marcos. I de mail Lucky skickat till Woody pratar han om "presenter" han lämnat till Woody, och Veronica tror detta kan vara bomber. Keith varnar Woody och kallar in Lamb och polisen för att leta efter bomber i Woodys hus och en bomb hittas under Woodys bil. Keiths teori är att Woody sprängde skolbussen för att göra sig av med Marcos och Peter, som tänkte avslöja Woody som pedofil, men det vill inte Lamb lyssna på eftersom han tror Lucky är skyldig. Men när Keith kan bevisa att Lucky har ett alibi för tiden för busskraschen går Lamb med på att arrestera Woody. Det är dock försent då Woody redan har flytt sin väg i sitt privata flygplan...

När Veronica pratar med Cassidys vän Hart får hon reda på att Cassidy har hand om det explosionsmaterial Hart använder i sina krigsfilmer och det i kombination med den informationen hon får reda på om Woody Gooman, att han sexuellt förgripit sig på yngre pojkar, däribland dem Cassidy, leder Veronica upptäckten om vem som är skyldig till busskraschen. Cassidy ville inte att Marcos och Peter skulle avslöja hemligheten om vad Woody utsatt dem för och gjorde sig av med Peter och Marcos genom att krascha skolbussen. Han gjorde sig också av med Curly som visste att Cassidy kunde hantera sprängämnen och när Veronica konfronterar honom är han villig att döda även henne för att bevara hemligheten. När Logan kommer och hjälper Veronica ur den farliga situationen ser Cassidy ingen annan utväg att att ta sitt eget liv och han hoppar från taket på Neptune Grand.

Ledtrådar om busskraschen
I avsnitten presenteras ledtrådar och fakta om busskraschen, här nedan kan du läsa en sammanfattning om de viktiga detaljer som händer angående mysteriet i de olika avsnitten.
201 - Normal Is the Watchword
Före bussen avgår från skolan mot stadion hänger Logan utanför bussen, kan han vara inblandad i busskraschen?
Under sommaren, sedan Logan friandes för mordet på Felix, har det pågått ett klasskrig i Neptune. I en incident förstördes det allmänna badet av 09:or, Logan, Dick och Cassidy Casablancas, John Enbom och Rams har nämnts som skyldiga till en händelsen. Är busskraschen ett nytt steg i klasskriget?
Dessutom, före bussen avgick, sa Logan till Veronica att han skulle sakna henne. Vad menade han med det?
Eleverna som åkte skolbussen till stadion var både 09:or och vanliga elever, men när Dick klagade på en dålig lukt på bussen skaffade 09:orna fram en limousin att åka hem med. Talade Dick sanning om lukten eller var det en ursäkt för att slippa åka bussen tillbaka till skolan?
Det var Dick som ordnade med limoun och erbjöd alla 09:or skjuts tillbaka, alla 09:or utom Meg. Veronica erbjöds också att åka, men hon avstod för hon ville försöka prata med Meg på tillbakavägen.
Om Dick inte ljög om lukten på bussen, hade någon gjort så bussen luktade illa för att jaga bort de som hade råd att skaffa annan transport hem? Vem isåfall? Och varför?
På bensinstationen träffar Veronica på Weevil och mötet gör att hon missar när bussen kör vidare. Varför var egentligen Weevil på bensinstationen?
Vid platsen där bussen kraschade pågick vägarbete, det fanns skyltar om att hålla farten nere och enligt vittnen i limoun ignorerade bussen skyltarna.
Limousinen måste ha kört väldigt nära bussen för att ha märkt att den inte saktade ned vid varningsskyltarna. Limoun har inga märken som skulle tyda på att den varit inblandad i olyckan.
202 - Driver Ed
Meg var den enda som överlevde busskraschen. Övriga fem elever, läraren och busschauffören är döda.
Många i Neptune har åsikter om och klagar på att skolbussarna inte sköts när det bara är de fattiga som använder dem. Loggar på hur bussen har skötts ingår i utredningen, men polisen går enbart på att undersöka busschauffören.
Busschauffören, Ed Doyle, hade problem i sitt äktenskap, han hade fått antidepressiv medicin utskriven men som aldrig hämtades ut och hade en gång försökt begå självmord. När polisen hittar ett brev från Ed till sin familj om att han ska lämna dem tas det som ett självmordbrev, men i själva verket var det ett brev som förklarade att han skulle lämna sin fru för en annan kvinna.
Bevisen att Ed Doyle inte är skyldig till busskraschen är något sheriff Lamb inte vill lyssna på. Är han bara en dålig polis eller ligger det något mer bakom? Lambs dåliga undersökning av busskraschen får Keith att ställa upp i valet om ny sheriff, kommer det att få Lamb på andra tankar?
Om någon annan med flit fick bussen övet stupet kan någon på bussen ha varit deras mål. Cervando, tillhörande PCH motocyckelgäng, är en av de omkomna eleverna. Cervando är den andra PCH-medlemmen att dö inom loppet av någon månad - finns det ett samband?
På stranden hittas en man död och han har Veronicas namn skrivet i sin hand. Samma man tände ljus på olycksplatsen för bussen, Veronica hjälpte honom att tända ljuset och han tackar henne. Är han inblandad i busskraschen? Varför har han Veronicas namn skrivet i handen? Namnet stod inte i hans hand när han tände ljuset.
203 - Cheatty Cheatty Bang Bang
Den döde mannen på stranden är David "Curly" Moran, en bilmekaniker och fd fängelsekund (drogrelaterat), som också jobbat som stuntcoordinator. Han blev slagen till döds och sågs senast vid liv vid The Road Hog, en motocykelbar på Pacific Coast Highway.
Ett diamantörhänge har hittas utanför motorcykelbaren, finns det något samband?
Curly arbetade för Symbolic Motor Car Company och där hittar Veronica en bild på honom och Aaron Echolls, vilket leder till upptäckten att Curly jobbar som en stuntcoordinator på en film med Aaron på 80-talet. I filmen åker en långtradare av en bro.
Veronica tror att busskraschen var menad för henne. Hon kommer vara ett av huvudvittnena i rättegången mot Aaron Echolls och om hon hade dött hade bevisen mot Aaron varit färre.
Är det också anledningen till att den döde mannen har Veronicas namn skrivet i handen? Att dra in henne i utredningen om mannens död?
204 - Green-Eyed Monster
Meg är den enda överlevaren av busskraschen, hon är fortfarande medvetlös och Duncan har besökt henne varenda dag på sjukhuset. När Veronica konfronterar honom vill han inte prata om det, har Duncan något att gömma?
Megs föräldrar verkar väldigt arga och de beskyller Duncan och Veronica för att Meg ligger medvetslös på sjukhuset. Mr Manning säger mer till Duncan att det var hans fel. Syftar de på något specifikt Duncan gjort eller något annat? Alla ombord på bussen kan ha varit sabbotörens mål, även Meg.
Meg och Lizzie verkar också ha en yngre syster. På sjukhuset verkar hon extremt blyg och håller sig gömd bakom sin syster. Lizzie är klädd i väldigt strikta kläder och inte som vi är vana att se henne. Har det något med Meg att göra?
Lizzie kommer senare till Duncan för att få hjälp med att ta bort filer från Megs dator. Det var en hemlig dator Meg gömt från sina snokande föräldrar och innehållet kan tydligen få föräldrarna att ta bort respiratorn från den medvetslösa Meg. Överdriver Lizzie? Vad kan Meg har för info på datorn av den vikten? Och Duncan verkar förstå vad Lizzie menar?
Det diamantörhänge som hittades utanför motorcykelbaren tillhör Weevil. Vad har Weevil och Curly för samband och har det något med Felix mord att göra? Veronica konfronterar Weevil om örhänget och han berättar för Veronica om ett anonymt telefonsamtal han fick den 24 september. Uppringaren berättade att Moran hade hyrts in av maffiarelatade Fighting Fitzpatricks för att krascha bussen och döda Cervando pga av ett par tusen dollar. Weevil tror inte att det är sant, Fitzpatricks hade löst ett sånt problem genom att slå Cervando med ett brännbollsträ. Varför skulle någon ringa och berätta det för Weevil? Är det ett villospår och isåfall ett villospår från vad?
Veronica tar reda på var det anonyma samtalet Weevil fick kom ifrån och det visar sig vara ett nummer i familjen Echolls hus, men ett nummer hon inte känner igen sedan tidigare. Var finns telefonen och vem har tillgång till den, även besökare? Logan säger att han hade fest den kvällen samtalet gjordes (men flygbladet anger ett annat datum), det var många personer på festen och inte bara 09:or, Weevils gäng kom oinbjudna och sen kom sheriff Lamb och andra poliser för att bryta upp festen. Logan säger att han inte vet vem Curly Moran är.
205 - Blast from the Past
Under en debatt i valet för ny sheriff avslöjar Lamb att han har bevis på att Keith, när han var sheriff, lät bli att arrestera Ed Doyle för en trafikförteelse. Om Keith istället hade arresterat Ed Doyle hade han aldrig kunnat anställas som busschaufför av skolan.
En av eleverna på bussen, Rhonda, ringde sin vän Michelle precis före bussen kraschade. Michelle svarade inte och Rhonda lämnade ett meddelande som Michelle har sparat. Precis före kraschen låter det som en explosion, men det är oklart exakt vad det är, och sen hörs det hur bussen kör in i vägräcket och sedan störtar ned i vattnet.
Keith tar med inspelningen till Lamb så ljudet kan analyseras. Lamb är motvillig och säger att Keith är ute efter att rentvå sitt namn och på så sätt vinna sheriffsvalet.
Lamb säger sig ha bevis för att Terrence Cook har en stor spelskuld på 3 miljoner dollar och är inblandad med personer som spelar på baseball. Talar Lamb sanning? Lamb använder uppgifter för att hota Terrence Cook och får honom att ge pengar. Terrence Cook var med på utflykten till Shark Field, där bussen var en längre stund under stuidebesöket. När han pratade med Woody verkade han upprörd men Woody verkade kunna lugna ned honom. Har Lamb mer bevis mot Terrence som kanske kan binda honom till busskraschen?
206 - Rat Saw God
Lamb vinner sheriffsvalet i Balboa County och är därmed fortsatt ansvarig för utredningen av busskraschen. Bussen har tagits upp från havet och undersöks nu av polisen i Balboa County. Enligt deputy Sacks kollar de allt på bussen.
Keith har fått reda på Curly Morans länk till Aaron Echolls, att Curly hade Veronicas namn skrivet i handen när han hittades död och att Veronica tror hon kan ha varit målet för busskraschen. Keith besöker Aaron i fängelset och hotar honom, om något händer Veronica kommer Keith hålla honom skyldig, oavsett om det har med busskraschen att göra eller inte.
Keith bryter sig in där den kraschade bussen nu finns för att undersöka den själv. Han upptäcker att en död råtta är fasttejpad under ett av sätena, vilket tyder på att råttan var där före kraschen. Den döda råttan skulle kunna förklara den lukt Dick klagade på under resan, den lukt som sedan blev anledningen att de flesta 09:or tog en limo hem.
Om Keith kan hitta en död råtta på bussen tyder det på att bussen inte blivit speciellt noga undersökt och att Lamb inte är speciellt intresserad av att lösa fallet.
207 - Nobody Puts Baby in a Corner
Woody försöker övertyga Keith om att Lamb verkligen undersöker busskrashen.
Meg hade hemligheter på sin dator och Duncan har tittat på hennes filer, han visar några mail Meg växlat med myndigheterna om ett barn hon var barnvakt för. Det visar sig vara Megs lillasyster Grace som är det utsatta barnet och allt verkar inte stå rätt till i familjen Manning. Har Duncan tittat på fler av Megs filer på datorn, har hon fler hemligheter? När de är i Mannings hus hittar Duncan ett brev han ser till att få med sig utan att Veronica märker det, vad står det i brevet? Har det något att göra med varför han besöker Meg varje dag? Har det något med busskraschen att göra?
208 - Ahoy, Mateys!
Marcos Oliviers, som dog i busskraschen, hade en radioshow där han under täckmanteln "Cap'n Krunk" pratade skit om andra elever och lärare på Neptune High. Det var inte vida känt att Marcos var radioprataren, men det krävde inte mycket för Veronica att avslöja det.
Oliviers-familjen var den enda familj som inte hade gjort upp med skolnämnden om kraschen. Neptune High representeras av en stor, känd advokatfirma, Simon & Stern.
209 - My Mother, the fiend
Den råtta Keith hittade på bussen tog han med sig och den förvaras i frysen hos Mars Investigations. Att ta med sig bevis från platsen förstör en utredning och det föremålet som bevis när en skyldig ska ställas inför rätta. Som fd sheriff borde Keith vara medveten om det, men eftersom han inte tycker Lamb sköter fallet bra verkar han inte bry sig om det.
Veronica tror att råttan är ett meddelande till henne, men Keith utesluter inte att den kan ha varit menad i annat syfte. Veronica verkar inte ha informerat Keith om lukten på bussen och att det ledde till att 09:orna använde en limo för resan hem.
Meg har vaknat, vet hon något om varför bussen kraschade?
210 - One Angry Veronica
Meg hade inget att berätta om busskraschen och nu är även hon död. Det är oklart om Lamb eller Keith förhörde Meg om något angående busskraschen.
212 - Rashard and Wallace Go to White Castle
Keith har sett till att få tag på inspelade intervjuer från utredningen om busskraschen, det är oklart när dessa intervjuer är gjord men de är ivarjefall gjorda efter Curly Moran påträffades död.
Dick Casablancas berättar för sheriff Lamb att han skaffade limon eftersom det luktade illa på bussen, något även hans bror Cassidy bekräftar. Dick berättar också att han kände till Curly Moran, Curly jobbade som mekaniker på hans pappas bil. Cassidy berättar samma om Curly, även om han sällan följde med sin pappa till verkstaden där Curly jobbade, det var Dick som oftast fick följa med.
Gia Goodman berättar att hon inte åkte med bussen hem för att hennes pappa, Woody Goodman, sa åt henne att inte göra det. Hon beskriver det som ett synskt ögonblick från hennes pappa. Även Gia kände Curly, han brukade serva hennes bil.
Det finns videobevis som visar att Weevil slå Curly Moran, det är oklart varför han gör det och under vilka omständigheter videon filmades. Weevil säger till Veronica att han fick ett anonymt telefonsamtal där han informeras att Curly hade hyrts in av Fitzpatricks för att orsaka busskraschen och att PCH-medlemen Cervando var målet, men enligt Weevil hade han inte brytt sig om meddelandet.
Terrence Cook kände fröken Dumass, journalistikläraren som dog i busskraschen. De hade fastnat ihop i bakgrunden på ett foto Mars Investigations tagit åt en annan klient. Lamb har tagit in Mr Cook för förhör om busskraschen, det är oklart om det beror på fotot Keith hittade på Mars Investigations.
213 - Ain't No Magic Mountain High Enough
Lamb arresterade inte Terrence Cook pga fotot Mars Investigations hittade, polisens experter har hittat fragment av en mobiltelefon och en baseball i den döde busschaufförens kropp. Lambs teori är att Terrence såg till att få med en mobil i en påse med gåvor från baseballarenan och sedan detonera bomben genom att ringa mobilen.
Vad som skulle kunna peka på att Terrence är skyldig är att han hade tillfälle att sabotera bussen när den befann sig vid baseballarenan. Han var också iblandad, om än motvilligt, med journalismläraren Leslie Dumass. Hon följde efter honom, flyttade till Neptune, berättade för Terrence fästmö att de hade en affär vilket ledde till att hans förhållande med fästmön tog slut och sedan fortsatte hon utpressa honom att fortsätta deras förhållande. Leslies Dumass död är något Terrence tjänar på. Terrence är också en supporter av Woodys plan att göra om Neptune och han har skulder till Fitzpatricks.
214 - Versatile Toppings
Den spelskuld Terrence Cook har är inte till Fitzpatricks, de jobbar för Leonard Lobo att samla in spelskulder från hans olika casinon. Leonard Lobo ger fotobevis till Keith att Terrence befann sig på Seven Rivers Casino kl 19:01 och 19:06, Keith får dessutom fram att casinot blockerar all mobiltelefontrafik och därför kunde Terrence inte ha använt sin mobil där. (tiden för busskraschen är inte samma som den Veronica angav i "Driver Ed", nu sägs den ha ägt rum tisdag 13 september 19:03. Den gamla tiden var onsdag kl 16:20)
Peter Ferrer var en av eleverna som dog i busskraschen. Han berättade på forumet för homosexuella elever på Neptune att skulle göra "avslöjandet av alla avslöjanden i Neptune" men dog före han berättade vad det gällde.
Veronica hittar bombmaterial i ett skåp en hangar där Terrence Cook har sina bilar. Hangaren lånar Terrence av Woody Goodman.
215 - The Quick and the Wed
De sprängämnen som hittades i hangaren där Terrence förvarar sina bilar är av samma typ som användes för att krascha skolbussen, vilket resulterar i att Terrence anhålls i sin frånvaro anklagad för åtta mord. Terrence grips när han försöker bryta sig in i ett hus, huset ligger i San Fransisco till hör journalismläraren Leslie Dumass familj. Leslies pappa har skjutit Terrence i självförsvar.
Keith får reda på att Terrence hade en mekaniker som regelbundet kom till hangaren för att underhålla bilarna. Mekanikern kom på sitt besök för den månaden dagen efter Veronica hittade sprängämnena i skåpet med verktygen. Hade inte Veroncia hittat sprängämnena hade mekanikern gjort det och mekanikern berättar för Keith att Terrence alltid var väl medveten om när bilarna skulle underhållas och klagade på minsta försening.
216 - The Rapes of Graff
Det gamla Shark Stadium-arenan ska demoleras, Woody Goodman ska spränga arenan live på tv tillsammans med den elev som vinner hans uppsatstävling på ämnet frihet. Sprängämnen (C4, samma som hittades i hangaren) finns på arenan inför händelsen och det verkar lätt att komma åt. Danny Boyd, en av Fitzpatricks, arbetar med sprängningen av arenan.
Dick Casablancas säger att han och Logan är "High-plains drifters, life takers, and heart breakers" och uppmuntrar Logan att inte bry sig om någon.
Lamb har ett förhållande med Madison Sinclair.
217 - Plan B
När Weevil slogs med Curly Moran avslöjade Curly att han visste vem som var skyldig till busskraschen, men att det inte var han själv. Innan Curly hann säga något mer stack Weevil från platsen när han såg att det fanns ett vittne till händelsen i en bil i närheten. Curly var fortfarande vid liv när Weevil lämnade honom. Vid motorcyckelbaren finns det en klippa ned i havet.
Logan vinner uppsatstävlingen, Woody är förvånad när han ser att det är Logan som ska vara praktikant hos honom. Woodys planer att göra om Neptune har motståndare, bland annat prästen Patrick Fitzpatrick. Logan visar Woody ett paket med en DVD som han säger anlänt anonymnt med den post han sorterat i för- och emothögar för Woodys kampanj att göra om staden. Filmen visar en smygfilmning av Woody och hans familj när de äter middag i deras hem och även en klocka på väggen filmas, även uppphängda fotografier av baseballag.
Keith bes undersöka videon och kommer fram till, baserat på tiden på klockan på väggen, att filmen är inspelad i november eller december föregåene år, långt före Woodys planer på att göra om Neptune blev kända för allmänheten. Woody blir oroad av den informationen och begär att få tillbaka DVD:n från Keith, samtidig som han hittar på en ursäkt för händelserna.
Woody vill att Keith ska göra allt för att fria Terrence Cook från misstankarna. Terrence är på sjukhuset och är under ständig bevakning så han inte ska begå självmord.
Vid ceremonin när Shark Staduim ska demoleras vill Woody inte att något ska störa eller försena sprängningen, arenan tros vara tom föruom en motorcykel i källaren, men Thumper blir ett nytt offer för spängämnen när stadion demoleras.
218 - I Am God
Rhona Landers, som dog i busskraschen, lämnade två meddelanden på sin vän Michelles telefonsvarare precis innan bussen kraschade. På det första meddelandet hörs skrattade elever i bakgrunden, de skrattar åt Dick som pratar, och på det andra meddelandet hörs explosionen. Dick var inte på bussen, vilket leder Veronica till att leta efter ytterligare bevismaterial på bussen och hittar en cd i spelaren. Där hade Betina sparat meddelanden från Dick.
Betina Marone var en av studenterna som dog i busskraschen och Veronica förhör Dick om henne. Dick erkänner att han var inblandad med Betina, en icke 09:a, han använde henne bara för sex, något Betinas vän Maureen bekräftar. Men Maureen berättar också att Betina ville vara mer och försökte lura Dick och skulle avslöja deras förhållande. Hon sa till Dick att hon åt p-piller, men i själva verket försökte hon istället bli gravid. Maureen beskriver Dick som "the bastard child of Satan".
När de besökte Shark Stadium, samma dag som busskraschen, gav Dick Betina en present, biljetter till arenan och memoribilia från stadion, och när Veronica påpekar att det var en utlottad present som Dick inte vann förklarar Dick att den homosexuelle killen som vann dem slängde priset i soptunnan och Dick plockade upp det.
Peter Ferrer skrev inlägg på Pirate S.H.I.P.-forumet om sin obesvarade kärlek, eller "yellow fever" (gula febern) som han kallade den. När Veronica bryter sig in på Clemmons kontor och får tag på mapparna för de elever som dog i kraschen läser hon i Peters papper om en incident med läraren Mr Wu. Veronica förhör Mr Wu om det inträffade och han bekräftar att Peter hade känslor för honom, något Peter berättade för honon en gång på en gaybar. Mr Wu är dock inte homosexuell och han försökte snällt låta Peter veta det och rapporterade sedan incidenten till Clemmons. I en av Veronicas drömmar kommer Veronica fram till att frågan hon kanske borde fråga om Peter, som var den som slängde bort det utlottade priset på Shark Stadium, varför han öht var med på studiebesöket.
Wallace berättar för Veronica om Ronda Landers, också ett av offren, och hennes syster Natalie som var kända som bråkstakar och ofta fick besöka Clemmons kontor. Systrarna var stereotypiska white trash, men när Veronica försöker prata med Natalie vägrar Natalie prata med henne och det är tydligt att familjen inte är fattig längre - Natalie kör numera en Corvette och har dyra kläder. Veronica blir misstänksam och ber Keith ta reda på alla familjers, vars barn omkom i kraschen, ekonomiska situation. Keith får fram att ingen av familjerna tjänat något på kraschen, däremot vann familjen Landers en annan rättegång mot Woodys hamburgerkedja. De fick två miljoner dollar för att Mrs Landers tydligen hittat ett finger i sin mat.
När Veronica är på bussen och letar bevis ser hon att någon klottrat på ett av ryggstöden, det är nio gravstenar och ordern "I Am God" och Veronica kommer till slutsatsen att ett av offren i kraschen också är skyldig till den, eftersom det var en ny buss och det inte fanns något annat klotter. De nio gravstenarna skulle represenera de som dör i kraschen, men när Veronica senare upptäcker att "I Am God" är en låt och gravstenarna är tagna från skivans konvolut överger hon den teorin.
Veronica har läst de filer som togs från Megs datorn. Hon har fått reda på information om Tommy "Lucky" Dohanic, en vän till Megs föräldrar från kyrkan som Meg beskriver som läskig. Lucky är en fd soldat, han var i Irak i fyra månader innan han blev lindrigt skadad och skickades hem. Megs föräldrar gillar Lucky, för han citerar biblen, och tycker han skulle passa bra med Meg. Meg däremot gillade inte Lucky alls, i filerna beskriver hon honom som en kille som numera jobbar på sin gamla skola Neptune High som vaktmästare och köper ut öl åt killar som Logan för att återuppleva sina gamla dagar i high school. Logan påminner Veronica om att hon träffat Lucky under sommaren, Lucky sporrade Logan att göra något som hämnd i klasskriget som pågår mellan 09:or och icke 09:or.
Veronicas undersökning av elevernas mappar visar också hur många ggr Cervando besökte rektorns kontor per vecka och det var en hel del, exempel på en incident som inträffande under sommarskolan rör även Beaver. Veronica frågar ut Beaver, som bekräftar Weevils berättelse om hur Cervando lurande Fitzpatricks på 3000 dollar och hur han skröt om det. Efter att Dick förstört ett par av Cervandos nya dyra byxor gav sig Cervando på Beaver istället och hotar honom, en händelse Beaver beskriver som något återkommande i hans liv.
Veronica och Keith funderar på hur busskraschen kan ha gått till. Enligt Veronica måste explosionen ha timats väldigt noga för att få bussen att köra över klippan på just den platsen, vilket leder henne till att undra vad Weevil gjorde i närheten just nu. Keith undersöker de elever som skulle varit på bussen men istället tog en limo tillbaka till skolan och upptäcker att Big Dick Casablancas, tre dagar efter det att han gifte sig med Kendall, köpte livsförsäkringar för Dick och Beaver för stora summor pengar. Både Dick och Beaver var mer värda döda än levande.
219 - Nevermind the Buttocks
Clemmons kollar bussarna varje dag efter skolan är slut. Det borde då även inkludera dagen för busskraschen.
Under skolans första veckan under höstterminen hade Clemmons beslagtagit "Anarkistisk kokbok" från Weevils skåp. I boken finns instruktioner hur en bomb kan tillverkas. Veronica har en teori att Weevil och Cervando planerade att spränga 09:orna, som då skulle inkludera Logan. De satte in den döda råttan i bussen för att 09:orna skulle skaffa annat transportmedel hem och bomben placerades i den påse med gåvor Dick fick. Bomben detonerades sedan av Weevil, som följde efter bussen och inte visste att Dick hade gett påsen till Betina på bussen.
Weevil förnekar detta. Istället följde han efter bussen för att hålla koll på Cervando eftersom Liam Fitzpatrick var ute efter honom. Fitzpatricks har även använt våld mot de i PCH-klubben som inte får in tillräckligt med pengar för drogerna de säljer.
Logan skulle ha varit med på bussen, att han sa att han skulle sakna Veronica behöver nödvändigtvis inte ha något med kraschen att göra, enbart att han skulle sakna henne för han inte följde med. Dagen bussen kraschade fick Logan tre telefonsamtal från Kendall. Den dagen kickade också Kandall ut Logan från huset före tiden för kraschen.
Gia såg en grön Barracuda med ett klistermärke på ett fönster köra förbi dem på vägen precis före bussen kraschade. En av personerna i bilen moonade Gia, som var den enda i limon som såg det. Gia pratade i telefon med Woody bara minuter före bussen kraschade, Woody ville veta om hon verkligen kunde hämta upp sin lillebror från hans pianolektion. Veroncica hittar den gröna Barracudan, den tillhör Liam Fitzpatricks farmor och det var han som använde bilen.
Mr Casablancas använde livsförsäkringen för Dick och Cassidy som ett tax shelter. Om både Dick och Cassidy skulle dö samtidigt skulle en åttasiffrig summa (i dollar) betalas ut, och den som skulle få pengarna är Kendall Casablancas.
Kendall använder inte sitt riktiga namn. Hennes riktiga namn är Priscilla Banks och kommer från Shelby i Tennessee. Hon gick sista året i high school där samtidigt som det fanns en förstaårselev vid namn Kendall Shiflett. Den riktiga Kendall dödades i en bilolycka, och föraren i bilen var Pricilla Banks. Kendall hade inget bälte på sig och slungades ut genom framfönstret, Priscilla blev bara lätt skadad. Före bilolyckan var det en annan olycka där 14 elever från Pricillas skola dog i en brand på en klubb. Pricilla Banks har spenderat sex månader i fängelse för bedrägeri 1999.
Kendall Casablancas har ett hus i Neptune, när hon misstänker att något tagit sig in i huset ringer hon Liam Fitzpatrick för hjälp. Det är Keith som tagit sig in och Liam är villig att mörda honom för det, men Liams pistol visar sig inte vara laddad. När Veronica hittade den gröna Barracudan hade hon tagit bort skotten från vapnet. Liam varnar Keith att han vet vem Veronica är, de har träffats, och efter Keith är död ska han "hålla ett öga på henne". Kendall ogillar starkt att Keith vet om huset och hennes inblanding med Fitzpatricks, men om Liam skulle mörda Keith skulle det vara ännu värre.
På den hårddisk Keith lyckas stjäla från Kendall hus finns information att Kendall var kompanjon i brott med Cromac Fitzpatrick, Liams äldre bror som sitter i fängelse. Hon och Cormac höll på med bedrägeri och Keith tror det var därför Kendall suttit i fängelse. Kendall var egentligen inte den huvudskyldige, det var Cormac, men hon tog straffet istället och därför står Fitzpatricks i skuld till henne nu.
220 - Look Who's Stalking
Kendall har inte anmält Keith för inbrottet i hennes hus och tänker inte göra det bara Keith lämnar tillbaka den hårddisk han tog. Hon har sett till att han kan göra det på ett sätt så ingen får reda på något.
Woody har anställt vakter för att skydda Gia utan att hon vet om det. När han ska förklara varför säger Woody att det bara är normala åtgärder så nära valet och tycker inte hon ska bry sig om det, även när Gia säger att vakterna stör henne. Ännu en video på familjen Goodman dyker upp. Den här gången är den filmad på sonen Rodneys fotbollsmatch och Gia som hejjar på honom. Videon hade filmats av Lucky, som har något emot Woody.
Lucky har ett stort ärr som han säger sig ha fått i Irak när en vägbomb exploderade. Lucky har också ett antal farliga material i vaktmästarskrubben på skolan och dessutom har han en stor kniv som han påstår sig ha tagit från en död irakier. Lamb vill inte låta Keith prata med Lucky, men när Keith sätter fast sig i handbojor med Lucky får han chansen, men chansen förstörs precis när det verkar som Lucky ska börja prata. Lucky hämtas ut från fängelset av Mr Manning, något Lucky inte visste skulle hända, vilket tyder på att någon annan har informerat Mr Manning om att Lucky arresterats.
Bara dagar före valet om Neptune ska äga rum finns ingen klar majoritet för någon sida och det är oklart hur röstningen kommer gå. Woody ringer Keith och ber om hjälp när en kvinna han tog med till Camelot-motellet har däckat. När Keith hjälper kvinnan till sjukhuset tar någon foton på dem som nästa dag hamnar i tidningen. Wood försöker skylla händelsen på Keith, och säger att Keith hade hyrts in för ta reda på om någon läckte ut information om Woodys kampanj för Neptune och att Keith i försök att få fram information fått kvinnan full för att få fram information. Efter det att kvinnan försvunnit från sjukhuset utan att få någon behandling kommer Keith fram till att hon var en eskort som betalats med pengar från kampanjen. Keiths version av händelserna publiceras nästa dag i tidningen, samma dag som valet äger rum, och röstningen slutar med en majoritet för att inte göra om Neptune. Händelserna på Camelot-motellet sägs vara den avgörande faktorn som fick Woodys kampanj att falla.
Terrence Cook säger att han bröt sig in i familjen Dumass garage för att Leslie Dumass hade sagt till honom att hon hade skrivit en artikel om alla Terrences spelproblem, skulder och att han medvetet förlorat en baseballmatch. Han ville inte att Leslies föräldrar skulle hitta artikeln och göra den allmänt känd och förstöra hans karriär. I tidingarna skrivs det om att Terrence medvetet förlorat en match, men Jackie berättar inte det för honom.
Veronica får reda på att hon har könssjukdomen klamydia. Den enda person hon vet om att hon har haft sex med är Duncan, men hon har heller inga minnen från Shelly Pomrys fest. Enligt Logan har Duncan bara varit med Veronica och Meg och ingen mer.
221 - Happy Go Lucky
Lucky har blivit avskedad från jobbet som vaktmästare på Neptune High men återvänder till skolan med en pistol, laddad med blanka skott. Han dödas av en beväpnad säkerhetsvakt på skolan.
Som tonåring spelade Lucky i Woodys baseballlag Sharks. Enligt Woody kunde han inte vara kvar i laget längre när de andra spelarna inte tyckte han presterade tillräckligt bra. Lucky skickade många mail till Woody som innehåll medföljande filer, alla från olika epost-adresser. Exempel på namn för adresserna till Woody är "wrongvsright", "katchinup" och "misterclean221". I ett av mailen skriver Lucky följande: "Time is the timeliness of the present. You should respond. I've left you so many presents. If you don't find them, they'll find you." Veronica tror att Lucky menar att presenterna kan vara bomber och Keith varnar Woody om detta, Keith tror Lucky kan ha planterat bomber i Woodys hus. Keith hintar för Woody att han vet om att han sexuellt utnyttjat pojkar vilket får Woody att hota att ruinera Keith om han låter det bli allmänt känt.
Logan har sett Lucky uppföra sig konstigt, han har sett hur Lucky tvätta fötterna med blekmedel i tron om att han fått kallbrand. Under den incidenten hade Lucky enbart på sig jeans och baseballmask. Lucky hade alltid på sig baseballmasken när de under sommaren krigade mot PCH-gänget. I Woodys hus finns det en stor målning uppsatt på väggen med en baseballmask och Keith tror att bomben kan befinna sig där. Keith anmäler bomben till Inga på polisstationen. Lamb söker igenom Goodmans hem och hittar en bomb under Woodys bil och säger att den som hotar honom verkligen menar allvar. Bomben under bilen är av exakt samma typ som den som användes för busskraschen, en bomb som kan aktiveras med ett telefonsamtal. Lamb berättar för Keith att Lucky inte kom till jobbet dagen för busskraschen, men Keith tar reda på att det var för Lucky satt i en isoleringscell på veteransjukhuset.
Ett annat mail skickat till Woody från "22679088" och med en varnande rubrik om att han inte avslutar sin kampanj för att göra om Neptune ska han få ångra det.Med i mailet finns en ljudfil där två killar hörs prata om att de måste berätta om vad Woody utsatt dem tre för, att det måste bli känt nångång. En av dem säger att fler Sharks borde vet om det och skulle kunna stiga fram, eftersom något som det här inte kan förbli en hemlighet. Den andra killen kallar Woody för pervert och sjuk och att vad han gjorde var fel eftersom de bara var barn. I bakgrunden hörs det dessutom som att någon pratar franska och Keith tror att en tredje röst har blivit bortediterad från ljudfilen. Mailet är daterat 10 maj 2006, bara dagar före valet om Neptune. "22679088" var inte ett av de namn Lucky hade använt för att skicka mail till Woody.
Veronica märker att det syns foton på en vägg i videon skickad till Woodys kontor. Två av fotona som filmas är bilder på baseballag för barn och Veronica inser att även barnlagen kallas Sharks. Det första fotot visar elva pojkar i ett lag och det andra fotot visar tolv, vilket tyder på att någon saknas i det första fotot. Veronica känner också igen Marcos Oliveres och Peter Ferrer som två av pojkarna i laget och han verifierar att det är de två killarna som pratar på ljudfilen från mailet.
Lamb vill inte lyssna på Keiths teori att Woody placerade bomben på bussen för att göra sig av med Marcos och Peter eftersom Lamb tror Lucky är skyldig. När Keith senare fått fram bevis med ett alibi för Lucky när bussen kraschade går Lamb med på att arrestera Woody. Det är dock försent då Woody har flytt sin väg i sitt privata flygplan.
Leonard Lobo, kasinoägaren, ger sig till känna och ger Terrence Cook ett alibi för tidpunkten för busskraschen. Han säger till Lamb och dommare Ferris att Terrence inte kunde ha varit skyldig till busskraschen eftersom han var med Terrence under den tiden, även Lobos advokat och en annan anställd var där, och därför kan inte Terrence ha ringt ett telefonsamtal just då för att utlösa bomben på bussen. Lobo säger senare till Terrence att hans vittnesmål är falskt och att han inte vet var Terrence befann sig när bussen kraschade, det enda anledningen att han gav Terrence ett alibi är för att han vill se till att Terrence arbetar av sin skuld till honom på kasinot.
222 - Not Pictured
När Veronica pratar med Cassidys vän Hart får hon reda på att Cassidy har hand om det explosionsmaterial Hart använder i sina krigsfilmer.
Woody förgrep sig sexuellt på yngre pojkar, han valde ut pojkar vars pappor var försummande och behandlade dem illa. Woody Goodmans läkarjournaler indikerar att han har haft klamydia. På det sättet kommer Veronica fram till att det från Cassidy hon fick klamydia när han våldtog henne på Shelly Pomroys fest. Även att det är Cassidy som är skyldig till busskraschen, han ville inte att hemligheten om vad Woody utsatt honom för skulle komma ut och sprängde bussen för att bli av med Marcos och Peter som ville göra det känt för allmänheten att Woody är en pedofil.
 
Mysterier
» Säsong 1 (2004-2005)
» Säsong 2 (2005-2006)
» Säsong 3 (2006-2007)
Säsong 1
Säsong 2
Säsong 3
Kalender
7 feb: Repris av säsong 3 börjar på SVT2 (301)
14 feb: Avsnitt 302 på SVT2
18 feb: Säsong 3 på DVD med svensk text
21 feb: Avsnitt 303 på SVT2
28 feb: Avsnitt 304 på SVT2
7 mars: Avsnitt 305 på SVT2
14 mars: Avsnitt 306 på SVT2

Har du tips på någon kommande VM-händelse? Skicka ett mail.
Forum
VM.se är en del av Tv-land där du hittar ett stort forum att diskutera Veronica Mars med andra fans.
» Veronica Mars-forumet
Kontakt
E-post:
Eller skriv en kommentar på:
» Meddelandetavlan