Nyheter Om serien Avsnittsguide Mysterier Media Galleri Extra Webb Forum
Mysterier: information och ledtrådar
Här hittar du information och ledtrådar om de olika mysterierna i serien. I menyn till höger kan du välja bland mysterierna för de olika säsongerna. All text här sträcker sig enbart så långt som avsnitten på SVT.
Varför lämnade Lianne Mars Neptune?
Status: Halvt uppklarat mysterium

"A month after Dad lost his job, Mom split for good. All she left me was a unicorn music box and a note saying she would be back for me someday. It's been eight months since I've seen my mother."

Efter mordet på Lilly och Keith blivit avskedad som sheriff hade Lianne svårt att hantera familjens nya situation. Med det dåliga rykte familjen nu fått ville Lianne att de skulle flytta från Neptune, men Keith ville stanna kvar.

Plötsligt en dag var Lianne försvunnen, hon hade lämnat familjen och allt Veronica fick som avsked var en musiklåda och en lapp från sin mamma. Nu består familjen Mars bara av Keith och Veronica. Veronica har aldrig repsekterat eller förlåtit sin mamma för att hon lämnade dem, men hon trodde att hon visste varför. När Veronica sen upptäckte att Lianne i hemlighet träffade Jake Kane på ett motell i Neptune började hon undra; Varför hade egentligen hennes mamma lämnat dem? Hade det med Jake att göra? Varför var hon tillbaka i Neptune? Och varför hade Lianne undangömda övervakningsfoton på Veronica i ett bankfack? Foton tagna av säkerhetschefen på Kane Software.

Veronica har försökt hitta sin mamma, men utan större lycka. Hon var henne på spåren i Arizona, men när hon kom dit hade mamman redan gett sig av och Veronica förlorade ännu mer hopp om hitta henne. Veronica lyckades senare skicka en anonym mobiltelefon till Lianne och Lianne pratade in ett meddelande till henne: "I miss you, so much. More than you could possibly imagine. You know what? I did get one of your letters, but I won't tell you which one because I don't want you to try and find me. Veronica, you listen to me. I know you have a million questions but everything will make sense when the time is right, I promise".

Några månader efter att Veronica hittade övervakningsfotona börjar hon få telefonsamtal, men personen som ringer lägger bara på när Veronica svarar. Genom att en uppringningsfunktion får Veronica reda på att samtalen kommer från en telefonkiosk i Barstow och personen som svarar säger att en blond kvinna använt telefonen tidigare. Veronica beger sig genast till Barstow och hittar där sin mamma. Lianne är full och Veronica försöker prata med henne om varför mamman lämnde Neptune och Veronica vill även veta vem hennes pappa är, men Lianne vet inte svaret på den frågan. Hon säger att det kan vara antingen Keith eller Jake Kane.

Lianne berättar också om varför hon lämnade Neptune. Hon skulle ha kunnat förstöra de alibi familjen Kane behövde för mordtiden, hon kände sig hotad av Clarence Wiedman och ville inte riskera att vara i närheten av Veronica och utsätta henne för någon fara. Veronica beslutar sig för att hjälpa sin mamma genom att skriva in henne på en rehabiliteringsklinik, Lianne måste bli frisk innan hon kan komma hem till familjen igen.

Det har, ända sedan Lianne gav sig av, varit Veronicas dröm att få sin familj tillbaka tillsammans igen och hennes dröm går i uppfyllelse. Lianne återvänder hem till Neptune och allt verkar perfekt tills Veronica upptäcker att hennes mamma fortfarande dricker. Veronica säger åt henne att lämna familjen, vilket Lianne också gör, och med sig tar hon de pengar som var avsatta för Veronicas collegestudier.

Vad som sedan hänt med Lianne är fortfarande ett mysterium.

Ledtrådar till varför Lianne lämnade Neptune
I avsnitten presenteras ledtrådar till varför Lianne lämnade Neptune, här kan du läsa en sammanfattning om de viktiga detaljer som händer angående mysteriet i de olika avsnitten.
101 - Pilot
Efter Keith anklagade Jake Kanke för Lillys mord, förlorade sitt jobb som sheriff och familjen förlorade sin status ville Lianne lämna Neptune. Keith är övertygad om att Jake ljuger, någon Lianne inte håller med om.
En månad efter Keith fick sparken lämnade Lianne sin familj. Hon lämnde en lapp till Veronica med följande meddlenade: "Veronica, I have to leave for a while. I'll be back for you soon. Love always, Mom".
Veronica upptäcker att Lianne träffar Jake Kane på ett motellrum i Neptune. Veronica är inte längre säker på varför hennes mamma lämnade Neptune.
Enligt Logan Echolls är Veronicas mamma känd för att hon dricker för mycket (sprit).
103 - Meet John Smith
Keith vägrar diskutera Lianne med Veronica, han vill inte prata om varför hon var på motellet med Jake Kane eller varför han inte har försökt hitta henne.
Veronica får reda på sin mammas adress i Arizona. Hon åker dit men Lianne har lämnat ställe för flera veckor sedan i rädsla för att Keith skulle komma och leta efter henne.
Den college-vän Lianne bodde hos berättar för Veronica att Lianne verkligen bryr sig om sin dotter, men Veronica är väldigt skeptisk.
105 - You Think You Know Somebody
Lianne gillar inte nyheten om att Veronica börjat dejta Duncan.
Dagen före Lianne försvann försökte hon få Veronica med sig till Palm Springs, något Veronica bara såg som ytterligare en underlig sak hennes mamma börjat göra.
När Veronica går igenom några av sin mammas gamla saker hittar hon en nyckel till ett bankfack. I facket hittar hon sen övervakningsfoton på sig själv, fotona har även en måltavla på Veronica. Veronica antar att Keith inte vet om att fotona existerar.
Veronica börjar undra varför hennes mamma egentligen lämnade Neptune, det kanske finns mer bakom det än att Keith och familjen förlorade sin status.
Keith berättar för Veronica varför han inte försökt hitta Lianne; han kanske inte vill hitta henne.
Lianne ringer till Veronica och lämnar ett meddelande. Hon vill inte att Veronica ska försöka hitta henne och säger att Veronica kommer förstå allt när tiden är inne.
107 - The Girl Next Door
Veronica upptäcker att Jake Kane och Lianne har känt varandra väldigt länge. 1979, när Jake och Lianne gick i high school, var de ett par. De var tom skolbalens kung och drottning och alla trodde de skulle gifta sig.
Keith nämner att att det krävs mycket av en man för att uppfostra någon annans barn. Vad exakt menar han med det?
108 - Like a Virgin
Abel Koontz, fd anställd på Kane Software och mannen som sitter i fängelse för mordet på Lilly, berättar för Veronica att Lianne brukade besöka Jake under lunchen. Med det menar han att Jake och Lianne träffades långt efter high school.
Koontz påstår också att Jake Kane är Veronicas pappa.
109 - Drinking the Kool-Aid
Veronica vet inte vem som är hennes biologiska pappa, Duncan kan vara hennes halvbror.
Clarence Wiedman, säkerthetschef på Kane Software, var den som tog de övervakningsfoton Veronica hittade i sin mammas bankfack.
110 - An Echolls Family Christmas
Veronica konfronterar Jake Kane om övervakningsfotona Clarence Wiedman tog på henne, men han säger sig inte veta något om dem. Han säger också att han inte ville att Lianne skulle lämna Neptune och han vet inte varför hon hade gömt undan fotona.
Efter Jake pratat med Veronica om fotona konfronterar han sin fru, Celeste, och frågar krävande vad hon gjort.
115 - Ruskie Business
Någon har ringt Veronicas mobil i en vecka men bara lagt på utan att säga något när hon svarar. Leo hjälper henne med att få reda på var personen ringer ifrån, en telefonkiosk i Barstow.
En man säger att det är en blond kvinna som ringt och Veronica ger sig av till Barstow, där hon hittar sin mamma.
Lianne är full och ser sliten ut, och hon ser rädd ut när Veronica hittat henne och hon säger "Veronica. Oh my god no. No. Please. No. No. I can't be seen with you. They are going to hurt you". Clarence Wiedman ser Veronica och Lianne tillsammans.
116 - Betty and Veronica
Clarence Wiedman har buggat Veronicas sovrum och kunde därför följa efter henne till Barstow.
Lianne är övertygad om att om hon återupptar kontakten med sin dotter så utsätta Veronica för livsfara. Hon berättar också att hon inte tror Jake är skyldig till mordet på Lilly, han kan inte vara det eftersom hon var med honom på Neptune Grand vid just den tidpunkten.
Celeste konfronterade Jake och Lianne på hotellet den dagen, hon var där ungefär 20 minuter. Jake och Celeste är varandras alibi för morddagen, de har sagt att de spenderade mellan två och två och en halv timme tillsammans på Neptune Grand, något som Liannes berättelse nu säger emot. Veronica tror nu på att Lianne skrämdes bort från Neptune för att skydda paret Kanes falska alibin.
Veronica vill att Lianne tar in på en rehabiliteringsklinik för att få hjälp med sitt alkoholmissbruk. Veronica betalar för detta med sina sparade pengar för college.
120 - M.A.D.
Veronica upptäcker att Keith satt in notiser i tidningen där han söker Lianne, det är ett första steg från Keith för att kunna ansöka om skiljsmässa.
121 - A Trip to the Dentist
Varför Lianne lämnade Neptune eller varför hon lämnat rehabiliteringskliniken är oklart, men Lianne har nu kommit hem till Neptune.
122 - Leave It to Beaver
Lianne har inte avslutat sin behandling på rehabiliteringskliniken och hon fortsätter att dricka hemma i Neptune. Hon häller sprit i vattenflaskor för att försöka hålla det hemligt.
Veronica kommer på Lianne och konfronterar henne och säger åt henne att lämna familjen.
Lianne gör som Veronica begärt, men med sig tar hon den check med pengar Keith och Veronica fått för att ha hämntat hem Duncan, pengar som skulle gå till Veronicas universitetsstudier.
 
Mysterier
» Säsong 1 (2004-2005)
» Säsong 2 (2005-2006)
» Säsong 3 (2006-2007)
Säsong 1
Säsong 2
Säsong 3
Kalender
7 feb: Repris av säsong 3 börjar på SVT2 (301)
14 feb: Avsnitt 302 på SVT2
18 feb: Säsong 3 på DVD med svensk text
21 feb: Avsnitt 303 på SVT2
28 feb: Avsnitt 304 på SVT2
7 mars: Avsnitt 305 på SVT2
14 mars: Avsnitt 306 på SVT2

Har du tips på någon kommande VM-händelse? Skicka ett mail.
Forum
VM.se är en del av Tv-land där du hittar ett stort forum att diskutera Veronica Mars med andra fans.
» Veronica Mars-forumet
Kontakt
E-post:
Eller skriv en kommentar på:
» Meddelandetavlan