Nyheter Om serien Avsnittsguide Mysterier Media Galleri Extra Webb Forum
Mysterier: information och ledtrådar
Här hittar du information och ledtrådar om de olika mysterierna i serien. I menyn till höger kan du välja bland mysterierna för de olika säsongerna. All text här sträcker sig enbart så långt som avsnitten på SVT.
Vem mördade Lilly Kane?
Status: Uppklarat mysterium

"Clue in, donut. It doesn't add up. You know that deep down inside."

Lilly Kane, dotter till biljonären Jake Kane, hittades mördad vid poolen hemma hos familjen Kane den 3 oktober 2003. Lilly var en smart och levnadsglad tjej, hon var bästa vän med Veronica och Logan var hennes pojkvän. Lillys förhållande till sin mamma var inte det bästa, Celeste Kane var inte nöjd med hur Lilly uppförde sig. Dagen Lilly mördades var hon på bra humör som vanligt och berättade för Veronica att hon hade en hemlighet.

När Lilly hittades mördad vid familjen Kanes pool hade hon hade fått ett så hårt slag mot huvudet att hon avlidit och invånarna i Neptune chockades av dådet. Många i staden jobbade för Jakes Kanes företag, Kane Software, och hade också blivit miljonärer tack vare det. De såg upp till familjen Kane och när stadens sheriff, Keith Mars, anklagade Jake för mordet Lilly var det inte populärt. Jake beklagade sig inför media och sa att han var oskyldig, vilket ledde till att Keith avsattes som sheriff. Abel Koontz, en sparkad anställd från Kane Software, erkände mordet och sitter nu i fängelse, men Keith trodde inte på att Abel Koontz var skyldig och fortsatte utreda mordet på egen hand.

Som bevis mot Abel Koontz, utöver han erkännande, hade polisen hittat några av Lillys saker hos Abel. Veronica har upptäckt att tiden för Lillys mord är felaktigt och de alibin familjen Kane har inte existar då. Hon har även upptäckt att ett par skor som hittats och sägs vara bevismaterial också fanns i Lillys rum efter mordet, vilket skulle bevisa att de saker som tillhörde Lilly och hittades hos Abel kommit i hans ägo efter mordet. Planterat bevismaterial. Och det skulle innebära att Abel Koontz har ekänt och sitter i fängelse för ett mord han inte begick.

Mordet på Lilly förändrade Veronicas liv totalt. När hon valde att stå på sin pappas sida förlorade Veronica alla sina vänner, hennes mamma lämnde familjen och Veronica blev våldtagen på en fest. Allt Veronica vill nu är att ta reda på vad som egentligen hände, vem var det som mördade Lilly? Hon betarbetar sin sorg genom att leta efter mördaren och hon är villig att göra nästan vad som för att få reda på sanningen.

Veronica upptäcker allt fler bevis och inga av dem tyder på att Abel Koontz mördade Lilly. Hon upptäcker att Abel lider av en dödlig sjukdom och kommer dö inom några månader och att det är därför han tagit på sig skulden. I utbyte får han en stor summa pengar som han tänker ge till sin dotter, och det är familjen Kane som betalar ut den till honom. Veronica försöker få fram bevis mot familjen Kane, hon börjar starkt misstänka att det är Duncan som kan ha mördat Lilly, speciellt efter hon upptäcker att Duncan har en sjukdom som får honom att bete sig våldsamt och efteråt får han blackouts. Även Jake och Celeste tror att Duncan mördade sin syster, de hade kommit hem dagen för mordet och hittat Duncan helt blodig, hållandes Lilly vid poolen. De antog då att det var han som var mördaren och försökte därefter dölja det.

Jake och Celeste tog säkerhetschefen på Kane Software, Clarence Wiedman, till hjälp med att röja undan bevis mot Duncan, men det var inte Duncan som mördade Lilly. Det var heller ingen annan på den lista av misstänkta som Veronica arbetat fram: det var inte Logan, trots att han ljugit om sitt alibi, och det var heller inte Weevil, som var den Lilly hade börjat träffa bakom ryggen på Logan. Nej, det var Aaron Echolls, Logans pappa och en stor filmstjärna.

Lilly hade en affär med Aaron och när hon upptäckte att han hade kameror i sovrummet och hade spelat in när han och Lilly hade sex tog hon banden med sig, vägrade ge tillbaka dem och hotade med att avslöja Aaron. Aaron slog då till Lilly och hon dog, varpå Duncan hittade den mörade Lilly vid poolen, men banden fick Aaron inte tag på. Det blir Veronica som hittar banden och försöker få dem till polisen, men innan Aaron kan häktas för mordet på Lilly får både hon och Keith kämpa för sina liv mot Aaron.

Ledtrådar till mordet
I avsnitten presenteras ledtrådar till vem som mördade Lilly, här kan du läsa en sammanfattning om de viktiga detaljer som händer angående mysteriet i de olika avsnitten.
101 - Pilot
Lilly var dotter till biljonären Jake Kane, halva Neptune har honom att tacka för sina förmögenheter.
Lilly hittades mördad vid poolen vid familjen Kanes hus. Hon hade fått ett slag mot huvudet.
Mordet på Lilly blev berömt och hamnade på omslaget av People Magazine.
Lilly hade fortarande hejarklackskläder på sig, samma sorts kläder som Veronica också hade på sig.
Det sista Lilly berättade för Veronica var att hon hade en hemlighet.
Duncan var i chockad och gick inte att nå när Keith och Veronica kom till huset.
Keith ansågs ha slarvat med utredning när han anklagade fel man - Jake Kane.
Sex veckor efter mordet läckte videon från mordplatsen ut på nätet, något Keith beskylldes för. Efter allt som hänt tvingades Keith bort sitt jobb som sheriff.
Abel Koontz, tidigare anställd vid Kane Software, erkände mordet efter att Lillys skor och ryggsäck hittades på hans husbåt av den nye sheriffen Lamb.
Keith tror att Jake Kane ljuger, och det är inte en ny uppfattning han har om honom.
Keith undersöker fortfarande mordet på Lilly, trots att Koontz erkänt mordet och sitter i fängelse.
Veronica får reda på att hennes mamma, Lianne, och Jake Kane har något ihop när de två träffades på ett motell i Neptune.
102 - Credit Where Credit's Due
Lilly mördades den 3 oktober 2003. Hon var på glatt humör den dagen.
Ett anonymt tips ledde sheriff Lamb till Abel Koontz husbåt.
Det fanns en belöning på $100 000 till den som kunde ge information som ledde till gripandet av mördaren. Ingen har löst ut belöningen.
Ett ögonvitte och telefonloggar visar att Jake Kane inte var i närheten av huset vid tidpunkten Lilly mördades.
Även Celeste Kane och Duncan har alibi för tiden då Lilly mördades.
Enligt Lilly så skulle Celeste hata om Duncan hade någon i sitt liv som han älskade lika mycket eller mer än sin mamma.
I förhören med Jake Kane anklagade Keith honom för att ha något att göra med mordet på Lilly. Keith sa att han var säker på att det var så.
Jake gick till media och sa att han var oskyldig, efter detta förlorade Keith sitt jobb.
Lilly hade ett antal obetalda böter på sin bil. En trafikkamera hade fångat Lilly på bild när hon körde mot rött kl 18:02 samma dag som hon mördades. Det är nästan två timmar efter den tid hon påståtts blivit mördad.
Plötsligt har ingen i familjen Kane längre alibi för mordet.
Keith hade rätt: det är något med fallet som inte stämmer.
103 - Meet John Smith
Duncan Kane har ätit antidepressiva mediciner i sex månader.
När han plötsligt slutar ta sina mediciner får han olika symptom, ett är att han drömmer/hallucinerar om Lilly som säger åt honom att mordet inte stämmer och att sanningen kommer komma fram.
Duncan beslutar sig för att börja med sina mediciner igen.
104 - The Wrath of Con
Både Duncan och Jake blir väldigt berörda av den minnesvideo Logan sammanställt i Lillys minne.
Celeste är däremot inte alls berörd utan snarare irriterad på mer livliga bilderna av Lilly.
Även Weevil blir berörd av videon och gråter lite, hur bra kände han egentligen Lilly?
105 - You Think You Know Somebody
Veronica upptäcker att någon har tagit övervakningsfotografier av henne och att mamma Lianne gömt dem i en hemlig låda på banken.
Veronica börjar undra om hennes mamma kanske inte alls lämnde dem pga att Keith förlorade jobbet och att familjen förlorat allt, utan kanske pga att någon hotade hennes dotter.
106 - Return of the Kane
Abel Koontz tänker inte överklaga sin dom och har avskedat sin advokat, Cliff McCormack.
De foton Veronica hittade från utredningen tagna i Lillys rum hade en post-it lapp på sig där det stod: Träffa Veronica. Ring om pilates träning. Träffa Duncan och dricka kaffe.
När Veronica jämför fotona på Lillys rum upptäcker hon att de skor som hittades på Abel Koontz husbåt fanns i rummet efter mordet.
107 - The Girl Next Door
1979 var Jake Kane och Lianne ett par, de var tom paret med stort p. Kung och drottning av skolbalen och alla trodde de skulle gifta sig.
Veronica frågar Duncan om han visste att Jake och Lianne var ett par och upplever hans svar som undvikande.
108 - Like a Virgin
Veronica berättar för Koontz att hon vet att han är oskyldig.
Koontz har inget intresse av att bli frikänd.
Koontz berättar för Veronica att hennes mamma Lianne brukade besöka Jake Kane under lunchtimmen. Något som indikerar att de träffades långt efter high shcool.
Koontz säger att Jake Kane är Veronicas pappa.
109 - Drinking the Kool-Aid
Clarence Wiedman, säkerthetschef på Kane Software, var den som tog de övervakningsfoton Veronica hittade i sin mammas bankfack.
110 - An Echolls Family Christmas
Veronica konfronterar Jake Kane om övervakningsfotona Clarence Wiedman tog på henne, men han säger sig inte veta något om dem.
Efter Jake pratat med Veronica om fotona konfronterar han sin fru, Celeste, och frågar krävande vad hon gjort.
111 - Silence of the Lamb
Clarence Wiedman var den som anonymnt ringde in tipset om Abel Koontz till polisen.
112 - Clash of the Tritons
Veronica tjuvlyssnar på de samtal elever påverkade av Lillys mord har med skolkuratorn Rebecca James och hon får reda på många nya fakta.
Weevil och Lilly var ihop under en av de många gånger Lilly och Logan hade gjort slut. Lilly lovade att inte gå tillbaka till Logan, men det gjorde hon ändå. Efter det hade Lilly klagat på email Weevil skickade till henne, nämnt det för skolan som en anledning att de två inte skulle ha några lektioner ihop.
Logan anklagar Veronica för Lillys död. På en fest såg Veronica Logan kyssa en annan tjej och berättade det för Lilly och det var anledning till att Logan och Lilly gjorde slut precis före mordet. Logan anser att om de fortfarande varit ihop hade han kunnat vara med Lilly och och hon hade inte behövt dö. Logan anklagar också sig själv för att han agerade dumt på festen och även Lilly för att hon var en bitch.
Duncan har inget minne av det som hände timmarna före mordet och heller inte under tre dagarna efter Lillys mord. Han har tagit antidepressiv medicin, men det har han nu slutat med, och han och kuratorn diskuterar också de episoder han lider av och Duncan försäkrar att han fortfarande tar medicin för dem.
113 - Lord of the Bling
Tjejen Logan kysste på festen och som fick Lilly att göra slut med honom precis innan mordet var Yolanda Hamilton.
114 - Mars vs. Mars
Familjen Kane (Duncan) och Abel Koontz har samma doktor.
Veronica tar redan på vad Duncan tar för medicin, det är Oxcarbazepine mot typ 4 diabetes. Sidoeffekter kan vara hysteriska och våldsamma utbrott som inte kan kontrolleras, något som ofta följs av totala blackouts och minnesförlust. Nångång mellan det att Duncan gjorde slut med Veronica och att Lilly mördades togs Duncan till sjukhuset skrikandes och sparkandes, och han fradgades och skrek efter Veronica.
Koontz patientmapp hos doktorn visar att han är döende, något som han vetat om före han erkände mordet på Lilly. Veronica besöker Koontz i fängelset igen för att berätta vad hon vet och han ser chockad ut.
115 - Ruskie Business
Någon har ringt Veronicas mobil i en vecka men bara lagt på utan att säga något när hon svarar. Leo hjälper henne med att få reda på var personen ringer ifrån, en telefonkiosk i Barstow.
En man säger att det är en blond kvinna som ringt och Veronica ger sig av till Barstow, där hon hittar sin mamma.
Lianne är full och ser sliten ut, och hon ser rädd ut när Veronica hittat henne och hon säger "Veronica. Oh my god no. No. Please. No. No. I can't be seen with you. They are going to hurt you". Clarence Wiedman ser Veronica och Lianne tillsammans.
116 - Betty and Veronica
Clarence Wiedman har buggat Veronicas sovrum och kunde därför följa efter henne till Barstow.
Lianne berättar att hon inte tror Jake är skyldig till mordet på Lilly, han kan inte vara det eftersom hon var med honom på hotellet Neptune Grand vid just den tidpunkten.
Det var Lianne som tvingat fram mötet efter att Celeste hade tänkt ge Veronica information om Jakes förhållande med Lianne. Lianne förnekar att hon vid den tidpunkten hade ett förhållande med Jake.
Celeste konfronterade Jake och Lianne på hotellet den dagen, hon var där ungefär 20 minuter, men lämnade sedan hotellet. Jake och Celeste är varandras alibi för morddagen, de har sagt att de spenderade mellan två och två och en halv timme tillsammans på Neptune Grand, men i förhör skiljer sig deras berättelser åt i detaljerna.
Liannes berättelse förstör nu totalt Kanes alibi och Veronica tror nu på att Lianne skrämdes bort från Neptune för att skydda paret Kanes falska alibin.
Veronica upptäcker att Abel Koontz har en dotter, Amelia DeLongpre och att Clarence Wiedman är ute efter att få tag på henne.
117 - Kanes and Abel's
Abel Koontz dotter, Amelia DeLongpre, ska få 3 miljoner dollar från Kane Software.
Koontz jobbade för Kane Software och påstår att de lurade honom på ett patent på något han egentligen utvecklat. Efter det blev han besatt av att försöka skapa ett nytt program som skulle sätta företaget i konkurs. Koontz fru tog deras dotter och skiljde sig från honom när han bara brydde sig om sin hämnd på familjen Kane.
Telefonloggar från mobiler visar att Jake Kane ringde Clarence Wiedman fem minuter före det att Jake påstår att han kommit hem den dagen Lilly mördades. Jake påstod i förhör att han och Celeste var hemma 5-10 minuter innan de upptäckte Lillys kropp. I förhör påstod Celeste att Duncan kom hem före dem, men att han inte hade gått ut till poolen. När de kom hem var han i duschen.
Keith var inte övertygad om den fastställda tidspunkten för Lillys mord. Han tror Jake ringde Clarence efter de hittat Lilly. På mordplatsen upptäckte han dessutom att Duncans fotbollkläder precis hade tvättats.
Duncan hade försökt övertala sina föräldrar att de skulle sälja huset för att de skulle slippa se platsen Lilly mördades på, men numera gillar han platsen. Han tycker den ger en lugnande känsla och att det känns som om Lilly finns kvar där.
Logan berättar att samma vecka som Duncan gjorde slut med Veronica blev han vittne till hur Duncan var våldsam och försökte strypa Jake och sen efteråt hade Duncan inget minne av händelsen.
Logan har ett vattentätt alibi för tiden när Lilly mördades, han var utomlands, och han har två vittnen till detta.
Abel Koontz har magcancer och förväntas bara leva tre månader till.
Clarence Wiedman har fått tag på papperna om pengauppgörelsen från Amelias mamma och de bevis Veronica hoppades få tag på försvinner.
118 - Weapons of Class Destruction
Duncan får reda på att Veronica tror Koontz blev betalad för att erkänna mordet på Lilly och att Veronica har honom som en misstänkt. Han blir arg på henne och skriker "What, you think I'm going to have another episode and kill you too?".
Tanken på att han kan ha mördat sin syster driver Duncan till att ta ut en massa kontanter från banken och han försvinner...
119 - Hot Dogs
Under utredningen av mordet på Lilly hade Keith inte Weevil som misstänkt då han hade alibi för mordtiden, han gjorde samhällstjänst, men sen dess har Veronica upptäckt att tiden för mordet är fel och Weevil har inte längre något alibi.
Lilly älskade killar i allmänhet och älskade inte Logan som Logan älskade henne. Jake och Celeste hade Duncan som favoritbarn och enbart tolererade Lilly. Därför brukade hon försöka förarga dem och ett förhållande med Weevil skulle kunnat vara perfekt för det.
Weevil bryter sig in i Lillys sovrum för att stjäla en penna som det gick att gömma meddelande på lappar i. Han och Lilly brukade använda den, men när Weevil senare ger pennan till Veronica är den tom.
120 - M.A.D.
Kanes utlyser en belöning på $50.000 dollar till den som kan hitta den försvunne Duncan.
121 - A Trip to the Dentist
I en konfrontation mellan Weevil och Logan säger Weevil åt Logan att han inte ska göra något mot Veronica, som han gjorde med Lilly.
Keith har letat upp Duncan på Kuba och tar med honom hem till Neptune igen. Duncan säger till Keith att han vet att han inte dödade Lilly.
Keith har det senaste året letat efter en prostituerad vid namn Cheyenne. Keith tror, baserat på samtalslistor, att hon var med Abel Koontz när Lilly mördades. Keith hittar äntligen Cheyenne i Las Vegas ocg försöker övertala henne att tillkännage sitt alibi för Koontz för mordtiden.
Logan och Veronica är ett av Echolls-husets många sovrum, Logan påstår att han tar med alla sina korta (längd på personen) erövringar dit. I en ventil har Logan gömt en nyckel till spritskåpet, ett trick Veronica säger han lärde sig av Lilly, men han rättar henne och säger att Lilly lärde sig det av honom.
Veronica upptäcker att rummet har en en videokamera och hittar utrustningen som filmar sängen i rummet.
122 - Leave It to Beaver
Cheyenne, vars riktiga namn är Deborah Collins, träder fram och ger Abel Koontz alibi för tiden Lilly mördades.
Duncan kräver att få veta sanningen av sina föräldrar om vad som hände när Lilly hittades mördad. Jake berättar då att Duncan, under ett av sina utbrott, mördat sin syster, och att de har försökt skydda honom sedan dess. Jake och Celeste kom hem och hittade Duncan och Lilly vid poolen, Duncan höll om Lilly och hade fullt av blod på sig.
Det alibi Logan hade, att han befann sig i Mexiko med Dick och Beaver när Lilly mördades, visar sig vara falskt. Beaver berättar för Veronica att Logan visste om att Lilly träffande någon annan och att han åkte tillbaka till Neptune morddagen för att träffa henne. Med sig som present till Lilly hade Logan köpt ett shot-glas, det glaset återfanns bland Lillys saker i hennes bil.
Sheriff Lamb kommer för att arrestera Logan, han säger till Aaron att han har en husrannsakningsorder för Logans rum, inklusive ventilerna. Enligt uppgiftslämnaren (Veronica) är det där bevisen kan finnas. Logan arresteras, men det finns inga bevis och han släpps fri igen.
Logan bekräftar för Veronica att han återvände till Neptune morddagen för att träffa Lilly. Han visste att hon träffade någon annan och han visste inte hur han skulle hantera situationen när han träffade henne, om han skulle bli arg eller be henne ta honom tillbaka. När han såg Lilly vid biltvätten beslöt han sig för att det var slut mellan dem och lämnade bara shot-glaset och ett meddelande till Lilly i hennes bil. Lappen med meddelandet har aldrig hittats.
Veronica vill kolla om Lilly hade gömt något i ventilerna i sitt rum, hon går undercover som en servitris på en fest hos familjen Kane och smyger in i Lillys rum för undersöka. Skruvarna på ventilen sitter redan lösa och Veronica vet inte om att någon iakktar henne från garderoben när hon tar fram en hög videoband från gömstället.
Duncan har upptäckt att någon gått in i Lillys rum och kommer för att konfrontera personen. När han upptäcker att det är Veronica undersöker de banden tillsammans, på bandet med datumet 3 oktober 2003 (dagen Lilly mördades) syns det hur Lilly upptäcker kamerorna i Echolls huset. På bandet markerat 1 oktober ser Veronica och Duncan att Lilly har sex med någon, och det visar sig vara Aaron Echolls.
Veronica kommer fram till att Lilly stal banden från Aaron när hon upptäckte kamerorna. Hon tog med dem hem och Aaron följde efter henne, hon vägrade ge tillbaka banden och hotade med att avslöja honom. Aaron slog till henne med ett stort askfast som han sedan slängde i poolen.
Veronica försöker nu få banden med bevis mot Aaron till Keith, men Aaron kommer efter henne. Hans försök att stoppa henne och få tag på banden misslyckas dock när Keith kommer till Veronicas räddning.
Aaron häktas för mordet på Lilly. Jake Kane häktas för att han undanhållit bevis om fallet.
 
Mysterier
» Säsong 1 (2004-2005)
» Säsong 2 (2005-2006)
» Säsong 3 (2006-2007)
Säsong 1
Säsong 2
Säsong 3
Kalender
7 feb: Repris av säsong 3 börjar på SVT2 (301)
14 feb: Avsnitt 302 på SVT2
18 feb: Säsong 3 på DVD med svensk text
21 feb: Avsnitt 303 på SVT2
28 feb: Avsnitt 304 på SVT2
7 mars: Avsnitt 305 på SVT2
14 mars: Avsnitt 306 på SVT2

Har du tips på någon kommande VM-händelse? Skicka ett mail.
Forum
VM.se är en del av Tv-land där du hittar ett stort forum att diskutera Veronica Mars med andra fans.
» Veronica Mars-forumet
Kontakt
E-post:
Eller skriv en kommentar på:
» Meddelandetavlan